В града ще се състои научната конференция „Наука и общество“. Тя се посвещава на 75-годишнината на съюза на учените в България и 35 години клон Кърджали. Събитието ще продължи в рамките на два дни - днес и на 3 октомври. Това съобщи доц. д-р Дора Янчева, председател на Съюз на учените в България - клон Кърджали.

Повече от 150 учени ще заседават в 6 секции и ще изнесат над 120 доклада. Откриването ще бъде от 11.00 часа днес в конферентната зала на хотел „Арпезос“.

Дискусиите ще са насочени към секторите „Здравеопазване“, „Хуманитарни науки“, „Технически науки“, „Природоматематически и педагогически науки“, „Аграрни науки“, „Стопански и социални науки“, като „Здравеопазване“ ще заседава в залите 1 и 2 на РИОКОЗ, „Технически науки” в зала 3 на Филиала на МГУ „Св. Иван Рилски”, „Хуманитарни науки”, „Природо-математически и педагогически науки“, „Аграрни науки“ и „Стопански и социални науки“ ще бъдат в залите 202, 226а, 219 и 221 на ПУ Филиал „Л. Каравелов”.

Доц. д-р Дора Щерева, директор на Център във Филиала на ПУ, допълни, че в пленарната сесия при откриването първия ден ще бъде изнесен докладът „Прогресът в науката и технологиите и отражението му върху лечението на онкологичните заболявания“ на световно известния коремен хирург и почетен председател на Съюза на учените в България, академик Дамян Дамянов и докладът „По следите на българския балет“ от професор Хикмет Мехмедов - български балетист и почетен гражданин на Кърджали, в съавторство с Недко Георгиев. От 14.00 часа до 18.30 часа след пленарното заседание секциите „Хуманитарни науки“ и „Природо-математически и педагогически науки“ продължават работа във Филиал на Пловдивския университет с председател д-р Дора Щерева и научен секретар д-р Ваня Георгиева.


„Първият доклад е на арх. Минчо Ненчев „Проектът Перперикон - една визия за усъвършенстване на урбанистичното познание“ от Университета по архитектура строителство и геодезия в София. Презентацията на Ина Пелева от Пловдивския университет е с наименование „Йордан Радичков и българската литературна традиция“, посочи д-р Щерева.

На финала на 3 октомври ще бъдат отличени с грамоти авторите на най-интересните доклади.
Агенция "Фокус"