Готовността за зимата обсъдиха на специално заседание вчера областният управител инж. Ангел Коджаманов, кметовете на седемте общини и ръководителите на териториални структури на централната власт и фирми, имащи ангажимент по темата – Дирекция „Гражданска защита”, Областна дирекция МВР, РЦЗ, РИО на МОН, РИОКОЗ, ЦСМП, Областно пътно управление, НЕК-Електроенергийни системни оператори, „ВиК”, БТК.

Не стана ясно каква е причината за отсъствието от поканените на заседанието единствено на представител на EVN-България. Всички институции докладваха в каква степен са подготвени за посрещането на зимата и влошаването на метеорологичните условия. Очертаха се няколко основни проблема. Стана ясно, че заради повишаването на цените на горивата и неразплатени задължения към фирмите, извършващи снегопочестването, има голяма вероятност снегът да създаде затруднения.

Националната агенция „Пътна инфраструктура” е длъжник на фирмите-изпълнителки. Те искат индексиране на цените заради скока на горивата и необходимите материали за снегопочистването. Някои от кметовете изразиха опасения, че субсидията, отпускана от държавния бюджет за поддържането на пътищата през зимата няма да достигне. Те поискаха областният управител да съдейства, в рамките на възможностите си, въпросът да бъде поставен пред правителството.

В хода на разговорите се очертаха и други два сериозни проблема, свързани с осъществяването на синхрон между ангажираните институции при лоши зимни условия. Те са свързани с монополистите БТК и EVN-България. Не са конкретизирани правомощията на ръководителите на местните структури на БТК и не е ясно с кого конкретно ще се комуникира за получаване на своевременна и коректна информация в случай на авария. EVN-България нямат КЕЦ-ове във всяка община и също е неясно към кого да се отнасят спешните проблеми.



Областният управител инж. Ангел Коджаманов поиска до края на тази седмица от общините и Областно пътно управление справки за очаквания недостиг на средства и за неразплатените задължения към снегопочистващите фирми. До края на идния месец той ще инициира специални срещи с централните ръководства на БТК и EVN-България за уточняване на ангажиментите им при възникване на аварии по техните съоръжения. На съвещанието бяха одобрени превантивни мерки за намаляване на неблагоприятните последствия за населението и инфраструктурата при усложнена зимна обстановка през сезон 2008/2009 г.