Народният представител и зам. - председател на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева взе участие в състоялата се в Истанбул среща на изселническите дружества в Турция. Тя бе поканена лично от кмета на община Байрам паша и ръководството на организацията „Бултюрк". На форума присъстваха и депутати от бивши съветски републики, както и консулът на България в Истанбул Тодор Петков.

 Кметът на община Байрам паша Атила Айдънер, представител на управляващата Партия на справедливостта и развитието, благодари на Караянчева, че се е отзовала на поканата и окачестви присъствието й като категоричен знак за стопяване на различията и заздравяване на междудържавните отношения.

Цвета Караянчева говори пред многолюдната аудитория за заслугите на българските изселници за смяната на комунистическия режим, за победата на демокрацията и пътя на реформите. Тя изтъкна, че през последните три години отношенията между България и Турция се развиват изключително интензивно, а настоящото българско правителство е отворено за разширяване на търговския стокообмен и съвместните инфраструктурни проекти. По думите й ДПС вече не е посредник в диалога между България и Турция.

„Оценяваме, че Турция е най-големият и най-стабилният ни съсед. Тя води агресивна икономическа политика и от това можем да извлечем поуки и ползи. България и Турция преодоляха политическите си различия и вече говорят на езика на инвестициите. Като член на ЕС страната ни търпи последици от кризата в еврозоната и на този фон партньорството и с Турция би имало оздравяващ ефект", заяви Караянчева.



Тя припомни визитата на премиера Борисов в Турция през месец март, когато бяха подписани 17 споразумения, включително за икономическо и енергийно сътрудничество. Посочи още, че отношенията между двете страни излизат извън историческите предразсъдъци, условности и комплекси. И българските изселници са мост, свързващо звено, спрямо което правителството води последователна политика.