Първото военно читалище в страната „Ген. Георги Тодоров" 2011 - Дупница няма да получи част от държавната субсидия и ще разчита за провеждане на плануваните мероприятия на граждани и спонсори. Това каза председателят на читалището Стоян Ушатов. Той допълни, че е получил уверение от министъра на отбраната, че част от събитията посветени на 100 годишнината от Балканската война ще се проведат в Дупница. Причината военното читалище да не получи субсидия е, че все още не е минала една година от регистрацията му.

Според Стоян Уашатов обаче това не е правилно, тъй като то освен, че е единственото такова, е и общинското, тоест обхваща цялата община Дупница, а не отделни квартали или населени места. Членовете му са над 400. В момента макар и трудно се прави библиотечен фонд, като книгите събрани досега са от дарения. За попълване на фонда ще се разчита на богатата библиотека на Военния клуб. Стоян Ушатов обмисля да поиска от общината съдействие част от книгите на бившия Педагогически колеж да бъдат предоставени на военното читалище.

След като субсидия за него няма да има от настоятелството ще разчитат предимно на дарения на патриотично настроени дупничани и спонсори за покриване на разходите по мероприятията свързани със 100 годишнината от Балканската война.

Ушатов изрази надежда, че ще има достатъчно средства, за да бъдат допълнени с имена някои от паметните плочи в община Дупница, както и направена една нова в двора на черквата „Св. Георги Победоносец". Председателят на читалището сподели, че искат да бъде възстановен гроба на поручик Змиярев, първият загинал в Балканската война.