Секвоите от Ючбунар, при село Богослов очакват вашата подкрепа в международния конкурс за "Европейско дърво 2018". Гласуването продължава до 28 февруари. Към момента, българският участник е на позиция в средата на класирането.

От ТД “Осогово”, които стоят зад номинацията на Вековните секвои от кюстендилско, имат информация че не всички гласове за българския кандидат в конкурса са отчетени, заради усложнената процедура на гласуване.

Начин за гласуване в конкурс "Европейско дърво 2018":

Стъпка 1 – Влизате на адрес:  https://www.treeoftheyear.org/Bulgaria
Изисква се да гласувате за два обекта.

Стъпка 2 – Избирате и гласувате с отметки за секвоите край с.Богослов и още един участник с малко набрани гласове. Задължително попълвате електронната си поща и слагате отметка в кръгчето „Не съм робот“. Потвърждавате с бутон „Гласувам“.

Стъпка 3 – Появява се надпис за потвърждаване на гласуването от вашата ел. поща. 

Стъпка 4 – Влизате в електронната си поща и потвърждавате гласуването с указаната връзка.

Стъпка 5 – Трябва да видите, че гласът ви е отчетен успешно в излизащия прозорец. Не е необходимо да участвате в дарителската инициатива.

13 страни ще участват в тазгодишното издание на конкурса “Европейско дърво на годината”, който насочва вниманието към връзката между общностите и природата, към значението на дърветата в културното и природното ни наследство.

Българските участници, трите величествени секвои в местността Ючбунар, Кюстендилско, са засадени в края на 19. век от известния лесовъд Йордан Митрев.
Победителите ще бъдат обявени на Церемонията по награждаване, чийто домакин и тази година ще бъде депутатът от Европейския парламент Павел Поц. Ще се проведе на 21 март 2018 – Международният ден на горите, в Брюксел.
 
 
 
ТД Осогово