Прокуратурата на Република България, солидарно с Окръжен съд- Кюстендил са осъдени, на първа инстанция да заплатят 10 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди на Калин Кирилов Малинов, син на намерения убит в езерото в Николичевци Кирил Малинов през 1998 година. Решението е на Окръжен съд- Благоевград, по гражданско дело, заведено от адвокат Ангел Ангелов, който представлява сина на убития, по дело за обезщетение за забавено правосъдие. Искът е на обща стойност- 150 316, 67 лева неимуществени вреди и 84 900 лв. имуществени вреди. Съдът в Благоевград отхвърля иска в останалата му  част.

Окръжен съд- Кюстендил, представляван от председателя Мирослав Начев обжалва решението пред Апелативен съд- София,защото цитирам: Решението в атакуваната част е постановено при съществено нарушение на процесуалните правила, нарушение на материалния закон и е необосновано”.
 
Калин Малинов имаше претенции за неимуществени вреди към осъдените за убийството на баща му на първа инстанция- Окръжен съд- Кюстендил, а след това напълно оправдани от Апелативен съд – София и ВКС- Асен Китанов - Психото и Васил Шатков.
 
“При това развитие на наказателния процес - ние няма от кого да си търсим обезщетението за "кръвнина" и заради забавеното правосъдие, насочихме претенцията си за обезщетение към прокуратурата и съда", коментира адвокат Ангелов.

От Окръжен съд- Кюстендил заявиха пред Дарик, че ще коментират делото, след окончателното решение по случая.
Дарик- Кюстендил