Трийсет маслени платна, десет икони, десетки рисунки и около сто миниатюри нареди из всички кътчета на дома си художникът Здравко Анев. Своята нестандартна изложба той нарече провокатвно „Братя и сестри Карамазови“, а деня за събитието – Голяма Богородица, избраха заедно със съпругата му Христина, която е богослов.  Част от изложбата дори  беше изнесена на улицата, където  цигуларят Владимир Тасев изнесе изискан  малък концерт с творби на Брамс, Моцарт, Паганини и Марин Големинов.

Приятели и почитатели  на художника дойдоха както да се потопят в необичайния художествен свят на Здравко Анев, така и за да го поздравят за неговата смелост да бъде автентичен,некомерсиален,  несъобразявщ се с  традиционните очаквания на масовата публика. Сред гостите на събитието – поети, музиканти, юристи, банкови  служители, библиотечни работници,  беше и поетът каменоделец Митко Бинев,  син на поета Биньо Иванов,  който направи една специална фото сесия „Необичайният  свят на Здравко Анев“.


  Такова нещо всъщност се случва за първи път в Кюстендил,  а може би и изобщо – художник да направи изложба в целия си дом, при това  без никакви очаквания за интерес и подкрепа от страна на институции. А цигулковият концерт на открито  на уличката от поликлиниката към пазара също е нещо  уникално и  ще е хубаво авторите на събитието да го направят традиция,  защото казионните събития  вече стават отегчителни и формални, коментираха гостите на изложбата. Художникът бе заложил провокация и в обявата, че изложените творби се продават на цена от един до хиляда лева. Но това беше  вчера. Кой купил – купил!