Резултатите от първия етап на класиране в паралелките с прием след 8 клас в област Кюстендил показват, че с най- висок максимален бал- 460.000 са приети ученици в паралелката Английски- Немски език в Езикова гимназия “Д- р Петър Берон” в Кюстендил.
Следват паралелките: Испански- Английски език в СУ Св. Паисий Хилендарски”- Дупница и Математика- Информатика в ПМГ “Проф. Ем. Иванов”- Кюстендил, с максимален бал- 455.250.

Минималният бал, с който са приемани ученици е 30.000, с такъв бал са класирани седмокласници в паралелките- Трайни насаждения и Агроекология в ПГ по селско стопанство в Кюстендил и в профил Предприемачески в СУ Христо Ботев в Бобов дол.
 
862 седмокласника са подали заявления за 936 места в паралелките с прием в 8 клас от област Кюстендил, за първи етап на класиране. От тях класираните са 816, некласираните – 46.


От 4 до 6 юли 2018 г. учениците класирани на I-ви етап на класиране за прием в VIII клас за учебната 2018/2019 година трябва да се запишат в училището, в което са приети или там да подадат заявление за участие във втори етап на класиране.
 
Дарик- Кюстендил