Във връзка с констатираните огнища на болестта Шап  в две селища на община Царево, област Бургас,  Регионална ветеринарномедицинска служба гр. Кюстендил информира населението за характерните особености на заболяването и предприетите мерки на територията на област Кюстендил и страната. Шапът е остра заразна вирусна болест по всички домашни и диви преживни  животни и по свинете. Инкубационният период на заболяването е от 2 до 10 дни. Смъртността при възрастните  животни обикновено не надвишава 1-3 процента, се казва в прес съобщение до медиите на Районната ветеринарномедицинска служба в Кюстендил.

Най-чувствителни към инфекцията са говедата. При тях се наблюдава висока температура до (40-41о С ), липса на апетит.Шапът може да се предаде и на човека, но това е доста рядко.Еднокопитните  и птиците са невъзприемчиви.

Най-честият механизъм на разпространение на шапа е движението на заразени животни. Следващият най-вероятен механизъм е движението на заразени животински продукти- месо, мляко, и др.

Непастъоризираното мляко и прясно месо от животни в инкубационен период или с остра инфекция са силно рискови продукти. Болестта може да се разпространи и чрез предмети, превозни средства или хора, включително и ветеринари.



Сред предприетите мерки от РВМС-Кюстендил  са съвместни проверки на ветеринари с органите на МВР за незаконно придвижване и транспортиране на животни, като при констатиране на такива случаи животните ще се умъртвяват на място, а труповете им ще се насочват за обезвреждане в екарисаж.

Собствениците на животновъдни обекти да въведат строги мерки за  биосигурност и недопускане на външни лица в обектите.Да се спазват забраните за изхранване на двукопитни животни с  кухненски отпадъци и пасищно отглеждане на домашни свине.