Ден преди да е официално изнесено третото класиране за приема след 7- ми клас е ясно, че паралелката по музика и изобразително изкуство в Гимназия "Неофит Рилски" ще бъде закрита. В нея се бяха записали 13 ученици, при минимално необходим брой- 18. След информиране на родителите, 6 от децата вече са си изтеглили документите.

Родители сигнализираха в Дарик, като настояха паралелката да не бъде закривана, а да бъде разрешено съществуването й, като маломерна.

"Това са деца с таланти, в музиката и изобразителното изкуство. Къде да отидат сега?", попита г- жа Румяна Аврамов. По нейна информация, кметът Петър Паунов е дал съгласие общината да финансира една такава маломерна паралелка.

"Разпоредбите на Наредба №11 са категорични, когато една паралелка няма минимум 18 ученици записани след трето класиране, тя се закрива. Изключения могат да правят, само със заповед на министъра на образованието. При мен няма позиция от община Кюстендил", каза пред Дарик началникът на Регионалния Новакова.



Зам.- кметът Виктор Янев потвърди за Дарик, че общинска администрация е подготвяла докладна до Общинския съвет за дофинансиране с по 10 000 лв., за 5 години напред на 1 такава непълна паралелка.

"Решението е в Кюстендил да има училище по изкуствата, защото сме град с традиции в тази област. Политика на Министерството на културата е обаче да не се разкриват нови училища. Не е нормален и факта, че от паралелката с музика и изобразително изкуство във 2- ро ОУ към Гимназията се е насочило само 1 дете", коментира зам.- кметът Янев. Той се ангажира общината да има по- голяма роля при определяне на следващия държавен- план прием.

Третото класиране за приема след 7- ми клас ще бъде заявено утре в 17 часа.