Раннохристиянската базилика при средновековна църква „Св. Спас“ в с. Червен брег вече е със статут на групов паметник на недвижимото културно наследство с национално значение. Това обяви Анелия Геренска, директор на Исторически музей – Дупница по време на представянето на резултатите от петия сезон от археологическото проучване на обект: раннохристиянска базилика при средновековна църква „Св. Спас“-с. Червен брег.

Научният ръководител д-р Светла Петрова представи и резултатите от работата на екипа през изминалия археологически сезон.


„След 4 години труд, нашите хипотези се потвърдиха. Аз, още от първата копка повтарях, че сме върху базилика, тази година, 2019 г., излезе едната абсида на базиликата. Тук е и големия резултат и изненада, защото базиликата се оказа трикорабна, триабсидна, което е нещо уникално за района по Струма, те са характерни за вътрешността на Тракия“ посочи Петрова. През изминалия вече археологически сезон специалистите са попаднали и на ценен монетен материал- открита е сребърна монета на Траян, а това показва, че тези монети са били в обръщение дълго след неговата смърт. За пореден сезон се потвърждават данните за викус на военно поселение, тоест село на военни, това дава обяснение и защо е толкова голямо като площ, около 350 дка, каза още Петрова.

Д-р Светла Петрова разказа и една интересна история. През 4-тия археологически сезон е открито погребение на свещеник, който е бил обезглавен, а крайниците му неестествено свити, което провокирало интереса на екипа. „Връщайки се назад в историята установихме, че през 1766 година в района е имало големи църковни брожения, които са водили свещениците. След кратко изследване на отец Костадин и местни краеведи се оказало, че това е отец Иван Попов, а проучването показало, че неговия внук също свещеник Иван Попов поема инициативата за изграждане на настоящия и действащ храм в с. Червен брег“ разказа Петрова. 


Надеждата на екипа на музея е проучванията да продължат, а обекта да бъде консервиран и реставриран. Зам.-ръководителят на обекта и един от новите служители на музея Емил Севдин изрази надежда, че ще бъдат осигурени средства за реставриране на част от намерените при разкопките експонати, за да бъдат подредени в изложба, която да покаже богатството на района.