Собственикът на софтуерна компания Георги Апостолов подари на отряда на планинската спасителна служба в Дупница дрон, в знак на благодарност за това, което правят планинските спасители. Професионалният дрон може да се използва при екстремни ситуации, обхвата е до 10 км. по права линия и когато батерията започне да се изтощава се връща сам.
„Вашата професия не е професия, а призвание. Вие сте съвременните герои, надявам се да продължите тази мисия и с този малък жест се бих искал да ви улесня в работата ви“ каза Апостолов и допълни, че се надява да не се налага да го използват често.
„Това ще бъде от голяма полза в работата ни, особено когато се налага да се обхожда голям периметър. Ако за обход на голям терен ни трябват дни, сега това ще може да се случи за няколко часа, а това означава по-голям шанс и по-бърза реакция при оказване на помощ на пострадал. Понякога е въпрос на часове“ каза началника на отряда Кирил Чолаков. Дупнишкият отряд е един от най-натоварените в страната, поради големия интерес на туристите към този дял на Рила планина. В отряда има 21 планински спасители-доброволци, в момента има и 3-ма кандидат-спасители, освен това разполагат и с едно куче, с водач Иван Тушев.
Като се изключат големите инвестиции от които отряда, а и не само този се нуждаят, дупнишкият има нужда от доброволци, от хора, които обичат планината и са готови да отделят от времето си, за да помогнат за спасяването на човешки живот.


Иначе това, което от години се очаква да се случи изграждане на база на Седемте рилски езера, документално вече е на финала. Предстои да се обяви процедура за избор на фирма, която да изгради самата база. Обособяването на такава база в планината е необходимост, тъй като ще съкрати времето, в което планинските спасители ще могат да достигнат до пострадалия.