Преговорите с японските инвеститори, които имаха намерение да правят геотермална централа в Сапарева баня са в застой. Заяви кметът на курортната община Сашо Иванов и допълни, че това, което ги възпира са немалките инвестиции, които трябва да бъдат направени като проучвания на находището.
Японските инвеститори все още не са се отказали окончателно от намерението си да стоят геотермална централа в Сапарева баня, но засега няма развитие по преговорите. „Притеснително за тях е, че общината може да им гарантира на този етап 9,8 л/сек. Това е ресурса, който е предоставен на общината от МОСВ. Ние повече не може да им гарантираме" обясни Иванов. Той допълни, че не е нормално да се разчита на проучвания от преди 50 години.
Припомням, че японската компания „Аква Фарм Лимитид" имаше намерение да прави геотермална централа в Сапарева баня. Меморандум за сътрудничество беше подписан в средата на 2011 година и се очакваше да бъде приложена технология, която досега не прилагана извън Япония. Тя е разработена и патентована от проф. Накано.