Посланикът на САЩ Марси Рийс, кметът на община Кюстендил Петър Паунов и изпълнителният директор на фондация "Сийдър" Линдзи Солцгивър прерязаха лентата на Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Кюстендил. На откриването присъстваха и зам. областният управител Радослава Чеканска и председателят на Общински съвет Иван Андонов.Центърът, който се намира между 15- етажните блокове при ПГ по туризъм ще е с капацитет за 25 младежи с увреждания. За тях ще се грижат 35 души персонал. Правителството на САЩ инвестира 492 000 лева, за да подпомогне усилията на Фондация "Сийдър" и община Кюстендил в изграждането и оборудването на центъра. Той ще предлага психологически консултации, терапевтични и рехабилитационни дейности. Помощта е насочена към създаването на нови умения и възможности за независим живот на хора с различна видове и степен на увреждания. Предвижда се и подпомагане на групи от хора в риск, чрез конкретни програми за интеграция и преодоляване на тяхната социална изолация.

 


Посланик Марси Рийс благодари за поканата от община Кюстендил и за работата на фондация „Сийдър" в областта на деинституционализацията, с което в Кюстендил се дава шанс на децата да растат в семейна среда.
„Ние в САЩ имаме една поговорка, че заедно можем да постигнем повече, отколкото всеки сам.Община Кюстендил предостави земята за тази сграда и ще предостави ресурсите за нейното функциониране, а фондация „Сийдър" допринесе за построяването на този обект.Аз съм горда, че народът на САЩ предостави ресурсите за построяване на съоръжението", заяви посланик Рийс.

 


„Изключително вълнуващ момент, защото сме изправени пред резултатите на едно партньорство, което показва за колко кратко време могат да бъдат преодолени бариери.Само преди 6 месеца това прекрасно съоръжение го нямаше и затова съм изключително щастлив, че всеки от нас беше съпричастен. Ваше превъзходителство, това бяха най- добре вложените средства на вашата прекрасна страна, вие инвестирахте в здраве, в хора, в любов, което ще се връща в бъдеще", заяви кметът Петър Паунов.



 

„Като представител на фондация „Сийдър" и като гражданин на Кюстендил, смятам, че създаването на центъра е огромен успех и поредна крачка за осигуряване на достоен живот за хората с увреждания в града.Днешните младежи очакват 18- та годишнина с нетърпение, тогава те навлизат активно в живота, взимат самостоятелни решения и следват мечтите си.За хората с увреждания тогава животът става по- труден, защото не могат вече да се възползват от детските центрове и ежедневието им се ограничава до занимани в къщи.Този център ще им даде нови възможности", коментира Линдзи Солцгивър.