Омбудсманът на Република България Константин Пенчев изслуша десетки граждани в Кюстендил. Пред него бяха поставени въпроси, свързани със закриването на ромското училище в кв. "Изток", международния далекопровод за Македония, който минава през село Вратца и повишава раковите заболявания, процедурата по възстановяване на реституираните имоти и с уволнение от работа на чистачка в банка.

Основна функция на омбудсмана е да решава спорове между граждани и администрацията. "Има и неоснователни жалби, за завишени сметки за парно, мобилни телефони. Има случаи на грешки, но друг път няма грешка, но абоната не е убеден и тогава препоръчвам сигнал до съда.По жалби решихме въпроса на 45 000 болни от "Алцхаймер", като държавния бюджет поема част от средствата за домашно лечение", коментира Константин Пенчев.

Само в 20 от 265 общини в България има обществени посредници, като половината от тях са вече с изтекъл мандат. Закона не задължава общинските съвети да избират обществен посредник, а при гласуването му е необходимо мнозинството от 2/3.

"Целта на омбудсмана от вековете е да съдейства за по- добър диалог между гражданите и институциите, но има хора, които казват, че това е просто още една заплата в тежест на общинския бюджет", заяви Константин Пенчев. Той си спомни, че е реагирал по сигнал от Кюстендил за проблеми с преиздаването на личните карти. "Ставаше дума не само за ромското население в цялата страна, но и за военните живеещи във ведомствени жилища", заключи Пенчев.