Над 500 са отстреляните диви свине от началото на ловният сезон до момента от дружинките на Ловно- рибарско дружество „Елен”, това съобщи за Дарик секретарят на дружеството Венко Калинчев. През този уикенд един от ловците на дружинката Веселин Веселинов в Църварица е отстрелял сам 6 броя диви свине. Лидер при дружинките обаче е тази на Долно село, които до момента са отстреляли 43 прасета.

„През тази година се наблюдава повишение на успеваемостта при лова на дива свиня. Това се дължи на доброто подхранване на дивеча. В Долно село например има 7-8 автоматични хранилки. Важното при лова е да не се отстрелват и прасета- майки. Няма дружинка, която да няма острел, като обаче при някои от тях се наблюдава и спад. Такива например са дружинките в Раково и Савйски, където има остреляни по 17 свине. Това е доста по- малко в сравнение с миналата година. В Раково например правеха толкова бройки за два ловни излета ”, заяви Калинчев.

Ловът на дива свиня продължава до втората неделя на януари. До момента от всички отстреляни диви свине само 3 са били болни от трихинолоза и нито едно от чума.