84-ма миньори бяха призовани в Кюстендилския окръжен съд по иск на Въгледобив-Бобов дол. Причината е организирана стачка през май тази година поради неизплатени възнаграждения.
 
Според ищеца стачката е незаконна поради неспазена процедура за уреждане на трудовите спорове по Кодекса на труда. Пред съдия Евгения Стаменова се явиха само седем от миньорите. В съдебната зала те твърдяха, че във въпросния ден въобще не е имало стачка, а те са изразили недоволството си от това, че им е била забавена заплатата, като са отсъствали само три часа от работа.
 
Съдия Стаменова отложи делото за 20 март, за да може да се съберат доказателствата по делото.

"Ясно е за какво става въпрос - сплашване на хората, да не се повтарят, да няма протести, да няма медийни изяви и такива неща, да няма гласност, че сме съвременни роби. Мисля, че няма основание да се притеснявам, защото съм си търсил правата. Всичко е интереси", каза един от призованите миньори.

 
"Те ни обвиняват за стачни действия, а ние казваме, че не е! Защото реално съдийката ни пита дали имаме плакати и т.н., а ние нямахме такива неща. Реално това не е стачка, просто е протест, възмущение от това, че не си взимаш заплатата навреме", каза друг миньор.