За Международният ден на планината туристи от ТД „Осогово" гр. Кюстендил избраха разходка в планината Люлин. Маршрутът започна от от гр. Банкя по алеята на здравето, покрай десния бряг на Градоманската река през красива широколистна гора.

Първата спирка за кратка почивка бе язовир Михайлово - идеално място за отдих сред уют и спокойствие. Дивотинският манастир "Света Троица" бе следващата ни спирка. Той е действащ мъжки манастир. Основан е по времето на цар Петър през Х в. През Средновековието е важен просветен център. През турското робство е неколкократно опожаряван и възстановяван. В началото на ХІХ в. в него е създадено килийно училище. Тук е отсядъл Васил Левски. През последните години е основно ремонтиран. Църквата е построена в Атонски стил и представлява малка, еднокорабна и кръстообразна постройка. Мястото е изключително живописно и диво, а манастирът е ограден от гористи хълмове и бързи, пенливи потоци.

 

 

 

„Наоколо полето беше притихнало, отдавна бяхме забравили за зимния студ, за черната кал и режещият вятър. Бяхме в плен на съвършената природа и не усещахме нищо освен блаженство и хармония. Не ни се разделяше с тази опияняваща и романтична гледка, но пътят до Банкя беше дълъг, а на нас ни предстояха още планирани обекти, а и денят преваляше..."- споделиха туристите.