Изложба с оръжейни експонати от времето на Освобождението на България, както и клетва на участниците на местната структура на дружество Традиция се проведе в Кюстендил. Поводът е 142 години от Освобождението на града. В изложбата на оръжейни експонати от Освобождението, която бе показана в Кюстендил бяха показани пушки, револвери и саби, използвани от руските, турските
войски и Опълчението. Можеше да се видят пушки Бердана и револвери Смит и Уесън. Колекцията, която успяха да видят кюстендилци е частна на Петър Димитров и е била събирана 30 години.


 „Като модели имат различни ТТ данни, различни калибри. Големите калибри са по не надеждни. От близко разстояние могат да поразяват цели. За това обикновено руската армия е въоръжавала българското опълчение с такава пушка, което известно у нас като Крънка. Тя е голям калибър 15-24. Не може да поразява по- големи цели от разстояние 400 крачки, докато руската армия е въоръжена със съвременната за времето си Бердана,
която е два пъти по- далекобойна“, заяви Петър Димитров. 


На срещата в Кюстендил можеше да се види и копие на Самарското знаме. На клетвата, която се целуваше знамето бяха представители на клуб Традиция от София, Радомир и Благоевград. 


„Самарското знаме остава до 1910 г. в Радомир, след това е иззето от Министерството на войната и на полка в Радомир е връчено бойно знаме, а Самарското знаме остава като музеен експонат. В Кюстендил е била дислоцирана 2- ра Опълченска дружина, но тя е нямала знаме по време на Освободителната война“, каза Симеон Иванов.


Амбицията на членовете и ръководството на дружество Традиция е да привлекат и млади хора
към тяхната кауза.


„Сега участват само бивши военнослужещи, а нашата цел е да привлечем млади хора- момчета, дори и момичета“, каза председателят на читалище "Владимир Заимов" Йордан Костадинов.


Членовете на Традиция искат да започнат да правят възстановки на различни събития, но за целта им трябват средства за оръжие и униформи.