"85 сигнали са постъпили в Инспекция по труда от началото на годината до сега, от тях 44 са на граждани и касаят трудовоправни отношения", заяви директорът на инспекцията в Кюстендил  Валентин Златински на работна среща  на тема "Заплашва ли човешки животи сивата икономика в България?".

За миналата година са съставени 10 акта на работодатели за работници без трудови договори, от началото на годината до сега актовете са 22.
"Има нарастване, което не говори добре за работодателите и е в ущърб на работника, който губи права.

Президентът на КНСБ: Има манипулации на пазара на промишлен ток

В същото време имаме увеличаване на  разрешенията за приемане на работа на непълнолетни лица. До 15 юни са 42, за цялата минала година- 23“, коментира Златински.

На срещата беше представено и новото приложение на КНСБ VOX, с което всеки работник или клиент може да подаде сигнал за некоректни практики на работодатели и фирми.

В 11.30 ч. се откри и информационната кампания на КНСБ в Кюстендил, която е под мотото „Сивото убива!“ и има за цел да повиши обществената осведоменост и да насърчи гражданското участие в процесите и политиките за ограничаване и превенция на недекларираната заетост в България.

За целта ще бъде разположен мобилен информационен център от 10.30 до 18:00 часа на площад “Велбъжда“ срещу Арката.

Основната цел на проекта е разработване и отправяне на препоръки за подобряване на регулаторната среда и ефективността на политиките за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България при спазване на принципа на открито и отговорно управление.