Фолклорен танцов ансамбъл “Рила”, Дупница взе участие в 26-то издание на международния фолклорен фестивал Хора Маре, в Калъраш, Румъния, в дните 11-15 август. Фестивалът се провежда на високо ниво и преди да станат участници, от ФТА “Рила” са преминали предварителен подбор.

Организатор е Окръжният съвет на окръг (област) Калъраши, община Калъраш. Във фестивала взеха още участие, състави от Румъния, Молдова, Сърбия, Словакия, Грузия, Израел и други.

 

“Посрещнаха ни с пита първия ден, след което направихме кратко представяне. Сцената беше прекрасна, всичко- озвучаване, осветление и организация бяха на най-високо ниво. Последваха 3 концерта в следващите дни на фестивала.

Изключително бяха впечатлени от нашите танци и песни и това личеше по аплодисментите на публиката, която на всеки концерт надхвърляше 500 човека. Двете ни солистки Гергана Гергинова и Емануела Стойкова представиха характерния шопски фолклор за региона ни и с двугласа си впечатлиха всички.


При слизане от сцената, хората идваха и ни поздравяваха, което е истински жест на добросъседство”, разказа пред Дарик ръководителят на ФТА “Рила” Кирил Амбарков.

Българският състав е бил на прием при областния управител, който им е връчил почетен плакет и подаръци.

“Ние от наша страна бяхме подготвили също подаръци от община Дупница и ФТА Рила. Също така ни бяха връчени диплома и още много подаръци от мениджъра на фестивала Михаела Петрович.

Имахме и съвместен концерт с колегите ни от Сърбия, с които се сближихме и завързахме добро приятелство.

Навсякъде бяха взети мерки за сигурност, като винаги, където се преобличахме или пътувахме за концерт, ни съпровождаха жандармерия и полиция. Благодаря на всички момичета и момчета, за доброто представяне и темперамент, с които представихме Фолклорен танцов ансамбъл “Рила”, Дупница, региона и България. Гордея се с всички тях!”, заключи Кирил Амбарков.

Дарик- Кюстендил