Омбудсманът Мая Манолова получи от бившите служители на дупнишката шивашка фирма „Абонданца“ икона и цветя, в знак на благодарност за подкрепата й. Благодарения на усилията  на Манолова, шивачките получиха забавените им от 2016 година заплати.

„Победата е обща, победата е ваша! От вас се научих как човек трябва да се бори докрай и да не се отказва. Преди повече от година ситуацията изглеждаше безнадеждна, но направихме и невъзможното. В крайна сметка с много нерви, натиск и най-вече след много усилия и време, успяхме да го постигнем не само за вас, но и за хиляди други работници, които са в това положение“, каза Манолова пред хората, които този път бяха усмихнати и доволни от резултата. Те са получили заплатите си забавени от 2016 година, в началото на месец май.

Манолова каза още, че във Фонда за гарантирани вземания на работници, чийто работодатели са фалирали има постъпили 4500 заявления и продължават да постъпват нови. Сред първите обработени са били тези на жените и мъжете от фалиралата „Абонданца“. До момента Фонда общо е превел около 400 000 лв., а през следващите седмици ще бъдат преведени още 3,5 млн.лв.

„Всичко това е благодарение на вас, защото във всеки един момент, в който вървяхме по трудния път да накараме Парламента да промени Закона, си представях именно вас. Не мога да си позволя да застана пред вас и ви кажа, че справедливостта няма да възтържествува. Това е един от най-хубавите ми моменти, от както съм омбудсман“, каза в емоционална реч Мая Манолова.


В началото на 2017 година, Васил Ватрачки, съпруг на работничка от „Абонданца“, сигнализира за забавените заплати и обяви протест. Последваха го и самите работещи във фирмата. Те протестираха, затваряха движението, но в крайна сметка днес казаха, че си е заслужавало.
 
Дарик- Кюстендил