Работници от фалирала шивашка фирма в Дупница получиха парите си
Работници от фалирала шивашка фирма в Дупница получиха парите си / Маргарита Петрова
Омбудсманът Мая Манолова получи от бившите служители на дупнишката шивашка фирма „Абонданца“ икона и цветя, в знак на благодарност за подкрепата й. Благодарения на усилията  на Манолова, шивачките получиха забавените им от 2016 година заплати.

„Победата е обща, победата е ваша! От вас се научих как човек трябва да се бори докрай и да не се отказва. Преди повече от година ситуацията изглеждаше безнадеждна, но направихме и невъзможното. В крайна сметка с много нерви, натиск и най-вече след много усилия и време, успяхме да го постигнем не само за вас, но и за хиляди други работници, които са в това положение“, каза Манолова пред хората, които този път бяха усмихнати и доволни от резултата. Те са получили заплатите си забавени от 2016 година, в началото на месец май.

Шивачки от Дупница подариха икона на омбудсмана
Маргарита Петрова

Манолова каза още, че във Фонда за гарантирани вземания на работници, чийто работодатели са фалирали има постъпили 4500 заявления и продължават да постъпват нови. Сред първите обработени са били тези на жените и мъжете от фалиралата „Абонданца“. До момента Фонда общо е превел около 400 000 лв., а през следващите седмици ще бъдат преведени още 3,5 млн.лв.

„Всичко това е благодарение на вас, защото във всеки един момент, в който вървяхме по трудния път да накараме Парламента да промени Закона, си представях именно вас. Не мога да си позволя да застана пред вас и ви кажа, че справедливостта няма да възтържествува. Това е един от най-хубавите ми моменти, от както съм омбудсман“, каза в емоционална реч Мая Манолова.

В началото на 2017 година, Васил Ватрачки, съпруг на работничка от „Абонданца“, сигнализира за забавените заплати и обяви протест. Последваха го и самите работещи във фирмата. Те протестираха, затваряха движението, но в крайна сметка днес казаха, че си е заслужавало.
 
Дарик- Кюстендил