Кюстендилското женско дружество „Майчина любов“ излезе в социалните мрежи с призив за подпомагане на Симона Алексова, майката от от смолянското село Речани, на която социалните служби временно отнеха новородения син Александър, заради липса на подходящи условия за отглеждането му. Към родопското село вече пътуват първите пакети с бебешки дрешки, дарени от кюстендилци, каза за Дарик председателят на “Майчина любов” Виолета Атанасова.

Дружество Майчина любов подкрепи финансово талантливи ученици от 7-мо ОУ

“Макар да сме доста далеч като разстояние от смолянското село Речани, ние се чувстваме твърде близо до драмата на тази самотна майка, родила здраво и хубаво българско дете и лишена от него.

Няма как да стоим безучастни, макар и на другия край на България, и бихме искали да има яснота и публичност по този драстичен случай, както и изобщо относно практиките за  вземане на деца от биологичните им родители и предаването им на т.нар. приемни семейства.

Не е тайна, че отдавна  се говори за корупционни практики  около осиновяванията или  настаняването на деца в приемни семейства и се коментира парадоксалната държавна политика да се отнемат деца от майките им, защото били бедни и нямали средства да ги отглеждат, а да се дават огромни / за българския стандарт/ суми на приемни семейства да отглеждат чужди деца при живи родители”, коментира Виолета Атанасова. 


Провокирани от случая  с отнемането на бебето Александър, от женското дружество “Майчина любов” искат тази държавна практика, както и всеки конкретен случай, да получат  повече  гласност и прозрачност.

Вече са изпратени писма по случая до кметство Арда, към което е и село Речани,  и до Община Смолян. Подготвени са и официални писма до социалното министерство и до Агенцията за закрила на детето. 
Дарик- Кюстендил