Д- р Йовка Димитрова е готова да съди държавата в Страсбург, заради далекопровода от България през Македония. Част от него минава през кюстендилското село Вратца. Според д- р Димитрова, той е опасен за здравето на хората.

Вместо да заобиколи селото, както е редно, далекопровода минава точно над парцела ми. Лекар съм и се занимавам, и с нетрадиционна медицина, това е изключително опасно за здравето. Дори вече са зачестили раковите заболявания в селото", заяви Димитрова. Тя работеше като общопрактикуващ лекар, а в момента е лекар на СПА хотела.

Д- р Йовка Димитрова се срещна с омбудсмана Константин Пенчев. Той е поел ангажимент да провели случая, като е изискал всички документи по преписката до момента.

"Писала съм много жалби. Идва да проверява комисия, трябваше да се измерва шума, защото по време на влага много шуми, щяха да измерват и какво е разстоянието от моя парцел до жиците, но нищо не се случи. Не е спазен сервитута, сега ако питам някои архитект дали мога да строя в моя парцел, те няма да ми разрешат, заради тези жици", допълни д- р Димитрова.



Далекопроводът Дуброво-Червена могила бе открит официално от премиерите на България и Македония, Сергей Станишев и Никола Груевски през 2008 година.