Дъждовното време и малкото слънчеви дни са довели до лошо опрашване на някои сортове череши и черешови масиви, коментира за Дарик директорът на Института по земеделие проф. д- р Димитър Домозетов.
„След сухата зима и кишавата пролет, не може да не дава отражение в черешовата реколта. Черешите започнаха да цъфтят сравнително рано за нашия регион- в края на март. До тук слава Богу няма слана, през април температурите паднаха, но до 0 градуса, но не по- надолу, следствие на многото валежи. Но, тези валежи доведоха до лошо опрашване на някои сортове. Сортовете, които цъфтяха преди 16- ти април се опрашиха добре. Тези след 16- ти имаха проблеми, защото слънчевите дни бяха 1- 2. Ще чакаме резултатите, защото някои плодовете почват да се развиват и ако са опрашени, но не оплодени, те ще паднат по- късно. Такова прочистване в насажденията вече се наблюдава. Иначе цъфтежа беше превъзходен, такъв цъфтеж не сме имали скоро, не само за черешите, дори и за ябълките", заяви проф. Домозетов.
Директорът на Института по земеделие допълни, че и някои сортове ябълки все още цъфтят, но времето не се оправя. За това каква ще е реколтата от овощните градини, специалистът не се ангажира с конкретен отговор, защото „времето занапред ще покаже , какво ще се случи и какво ще е развитието на плодовете".