Хасковският административен съд разгледа днес казуса с частичните кметски избори в димитровградското село Ябълково.От ГЕРБ оспорват легитимността на вота и искат касирането му. Съдия Ива Байнова изслуша страните по делото. 

Изборите в селото бяха спечелени от издигнатия от инициативен комитет Костадин Атанасов. Той победи опонента си от ГЕРБ Вангел Попов с разлика от 48 гласа. От ГЕРБ оспорват изборите, защото според тях вотът е опорочен и са допуснати особено тежки нарушения на изборния процес. 

В пледоарията си представителят на партията адвокат Коста Костов поиска отлагане на процеса до приключването на досъдебното производство срещу Велко Велков, срещу когото се води разследване за купуване на гласове в село Ябълково. Велков бе арестуван пет дни преди вота. Адвокат Костов подчерта, че Велков е направил пълни признания пред съдия, а действията му дни преди изборите са довели до опорочаване волята на част от избирателите. Съдия Ива Байнова обаче отхвърли това искане. 

"Трудно е точно в Ябълково изборите да се манипулират". Това пледира адвокат Татяна Пальова, която представлява новоизбраният кмет на Ябълково Костадин Атанасов. Освен него, в залата дойде и опонентът му Вангел Попов.


Представителят на Общинска избирателна комисия - Димитровград адвокат Бойчо Бойчев също заяви пред съда, че според него жалбата на ГЕРБ е неоснователна и липсват правни аргументи за касирането на изборите в Ябълково. Той обясни, че в деня на изборите е нямало нарушения, в ОИК и в секционните комисии не е постъпила нито една жалба и изборите са преминали спокойно.