Скенерът на МБАЛ "Св. Екатерина" чака лиценз от Агенцията за ядрено регулиране
83501

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Скенерът на МБАЛ "Св. Екатерина" чака лиценз от Агенцията за ядрено регулиране
  • Скенерът на МБАЛ "Св. Екатерина" чака лиценз от Агенцията за ядрено регулиране

Най-късно в края на този месец или началото на следващия се очаква да заработи новият скенер в димитровградската болница „Св. Екатерина”, закупен със средства от общинския бюджет. Това съобщи заместник-управителят на здравното заведение д-р Валентин Палашев. Стойността на апарата бе 249 945 лв. без ДДС, като от него ще могат да се ползват около 20 пациенти дневно.

Към момента болницата вече е изпълнила всички изисквания и получила необходимите разрешителни за този тип дейност, като се очаква единствено лицензията от Агенцията за ядрено регулиране, уточни д-р Палашев. Подготвени са и двама лекари, които ще работят с новата техника. Предстои кратък обучителен курс за останалите и лаборантите, след което реално може да започне работа, като с направления ще се ползва и от извънболничната помощ.

По препоръки на съгласуващите инстанции е поставена ограда пред прозорците на помещението в рентгеновото отделение, където е поставен скенерът и предупредителна табела. Подменена е оповестителната система и вече са налице всички условия апаратурата да заработи. Това е коствало разходи от около 100 000 лв., коментира д-р Палашев. По-лесно щеше да е да направим ново помещение, отколкото да пригаждаме съществуващо в отделението, посочи още той.

Рентгеновото в димитровградската болница също е преминало успешно прелицензиране, като е изпълнило дадените препоръки, уточни той. Компютъртият томограф бе монтиран в средата на месец юни 2015 г.