Скенерът на МБАЛ Св. Екатерина чака лиценз от Агенцията за ядрено регулиране
Скенерът на МБАЛ Св. Екатерина чака лиценз от Агенцията за ядрено регулиране / Дарик радио-Хасково
Скенерът на МБАЛ "Св. Екатерина" чака лиценз от Агенцията за ядрено регулиране
83501
Скенерът на МБАЛ "Св. Екатерина" чака лиценз от Агенцията за ядрено регулиране
  • Скенерът на МБАЛ "Св. Екатерина" чака лиценз от Агенцията за ядрено регулиране

Най-късно в края на този месец или началото на следващия се очаква да заработи новият скенер в димитровградската болница „Св. Екатерина”, закупен със средства от общинския бюджет. Това съобщи заместник-управителят на здравното заведение д-р Валентин Палашев. Стойността на апарата бе 249 945 лв. без ДДС, като от него ще могат да се ползват около 20 пациенти дневно.

Към момента болницата вече е изпълнила всички изисквания и получила необходимите разрешителни за този тип дейност, като се очаква единствено лицензията от Агенцията за ядрено регулиране, уточни д-р Палашев. Подготвени са и двама лекари, които ще работят с новата техника. Предстои кратък обучителен курс за останалите и лаборантите, след което реално може да започне работа, като с направления ще се ползва и от извънболничната помощ.

Скенерът на МБАЛ "Св Екатерина" чака лиценз от Агенцията за ядрено регулиране
netinfo

По препоръки на съгласуващите инстанции е поставена ограда пред прозорците на помещението в рентгеновото отделение, където е поставен скенерът и предупредителна табела. Подменена е оповестителната система и вече са налице всички условия апаратурата да заработи. Това е коствало разходи от около 100 000 лв., коментира д-р Палашев. По-лесно щеше да е да направим ново помещение, отколкото да пригаждаме съществуващо в отделението, посочи още той.

Скенерът на МБАЛ "Св Екатерина" чака лиценз от Агенцията за ядрено регулиране
netinfo

Рентгеновото в димитровградската болница също е преминало успешно прелицензиране, като е изпълнило дадените препоръки, уточни той. Компютъртият томограф бе монтиран в средата на месец юни 2015 г.