Протестно шествие Димитровград
99783

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Протестно шествие Димитровград
  • Протестно шествие Димитровград
Поредното протестно шествие за област Хасково блокира тази вечер централни булеварди в Димитровград. Шествието с мотото „Народът срещу системата“ тръгна в 18.30 ч. от  централния площад „България“ пред общината и продължи по утвърдения със заповед на кмета Иво Димов маршрут: през пешеходната алея „България“ към новата автогара, по бул. „Благоев“ към Водната кула и жп надлеза и по булевард „Трети март“ до кръговото на околовръстния път пред входа на парк „Пеньо Пенев“. Там протестиращите бяха посрещнати от плътен полицейски кордон. 

До сблъсъци и ескалиране на напрежението между протестиращи и органите на реда не се стигна, макар че сред множеството имаше гласове с призиви да бъде блокирана отново автомагистрала „Марица“. И макар организаторите от Димитровград многократно да призоваваха да се следва посоченият в уведомлението маршрут и шествието да се върне по обратния път, гостите от Кърджали, Чирпан, Стара Загора и др. отказаха и обявиха, че ще останат пред полицейския кордон до крайния час- 21 часа.

Междувременно звуча българският химн, а по-късно част от протестиращите извиха хоро в ритъма на „Бяла роза“ на бул. „Трети март“.
В 21 ч. участниците в протеста, който не бе толкова многолюден, както предишните, тръгнаха обратно към общината. До този момент бул. „Трети март“ бе затворен за автомобили 

Както предварително организаторите от Димитровград съобщиха в социалната мрежа, бе осигурена дарителска кутия за събиране на средства за закупуване на електрическа инвалидна количка на 29-годишната Мария. Участници в протеста дариха за каузата, като в двете дарителски кутии бяха събрани 747 лв., които веднага бяха предадени на семейството. Организаторите, Мария и нейната майка благодариха на всички, включили се в подкрепа на каузата.