Публично- частни партньорства е формата, под която ще бъде решена съдбата на военните имоти в Хасково. План за действие в тази насока е вече в ход по инициатива на Областна управа и Регионалния отдел на Министерство на отбраната.

Това заяви представителят му Румен Атанасов по време на тематична дискусия, организирана от Европейски демократичен път.

В разговора участва и заместник- кметът Васил Русев, който потвърди претенциите на община Хасково по отношение на 20- 30 процента от военните имоти, разположени на територията й и останали неизползваеми след присъединяването на България към НАТО.

Господин Георгиев, заместник- областен управител, конкретизира обектите, които представляват инвеститорски интерес в Хасково. Това са поделение 2625 на Кенана, имот 1494 на улица “Булаир”, 1493-Б по булевард “Васил Левски” и 1494, намиращ се между улиците “Дунав” и “Стара планина”. 

Георгиев отхвърли като неоснователни ширещите се в публичното пространство обвинения, че заради областната управа, която не е комплектовала правилно преписките по тези имоти, съдбата им остава нерешена толкова години.

В момента много от сградите се рушат и единственото, което Министерство на обтраната прави за запазването им, е назначаването на охрана и извършването на частични ремонти.

Намирането на нов стопанин за тези обекти би решило социални проблеми с жилищния недостиг включително и на освободени от армията кадри, коментираха участниците на кръглата маса.

Те бяха изненадани да научат, че в Хасково проблем с бездомни военни няма. Имало свободни жилища, както и картотекирани желаещи да ги ползват, но тъй като апартаментите са в крайни квартали и са малки за семействата с деца, стоят празни, призна Румен Атанасов.

Народният представител Елеонора Николова, която също се включи в дискусията, поздрави властите в Хасково за намерението именно чрез публично- частни партньорства да разработят военните имоти. Според нея този е моделът, който наистина гарантира защита на обществения интерес.

“В последните 18 трудни години общините бяха принудени да продават имотите си, за да закърпят рехавите бюджети, затова и сега нуждата от придобиването на такава собственост е оправдана”, каза Николова.

В качеството й на бивш кмет на Русе, придобил по времето на мандата си имоти от военното министерство, тя сподели опит и насърчи местните власти в диалога помежду им по този остър въпрос.