3 468 семейства в община Димитровград, които получават надбавки за 4 965 деца от началото на тази година трябва да подадат декларация в дирекция „Социално подпомагане” дали има промяна в обстоятелствата, при които им е отпусната тази финансова помощ. Не е необходимо да правят това единствено подалите заявления за нея след 28 юли миналата година, за които срокът и размерът на финансовата помощ ще бъде променен служебно, уточни директорът на димитровградската служба Жанета Желева.

Подалите заявления през януари и февруари миналата година внасят документите си също през януари и февруари тази. Подалите през март 2015 г. трябва да внесат декларация най-късно до края на януари. За тези от април и май срокът е до 29 февруари, а за юни и юли- до 31 март. След този период социалните ще предприемат проверка дали декларираното отговаря на действителността и ще бъдат издадени заповедите за получаване на т. нар. детски надбавки, като се очакват и допълнителни указания от Агенция „Социално подпомагане” дали при констатирани несъответствия ще се спират надбавките.

 

Право да ги вземат имат родители, чийто доход не надвишава 350 лв. на член от семейството, като за семейство вече се считат и тези, които живеят на един настоящ адрес без сключен граждански брак. От началото на тази година размерът на помощта вече зависи от броя деца, а не от реда на раждането им. Семейство, което отглежда едно дете, ще получава 37 лв. детски, а при две- 85 лв., при три- 130 лв., при четири- 140 лв. и по още 20 лв. за всяко следващо, уточни Жанета Желева.