Нов случай на ХИВ-позитивен в хасковско
64548

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Нов случай на ХИВ-позитивен в хасковско
  • Нов случай на ХИВ-позитивен в хасковско

Нов случай на ХИВ- позитивен е регистриран в хасковска област. Мъжът е между 25 и 29-годишен. Серопозитивният сам е решил да се изследва, тоест не го е направил по време на разяснителните камапнии или в мобилния кабинет на РЗИ. Това е вторият такъв случай за последните два месеца. Първият беше разкрит през март. Отново при мъж в същата възрастова група.

Повече информация за тези лица няма. От кой град в областа се не е ясно. Дали те са информирали близките, дали са казали на интимните си партньори, можем само да гадаем. Дали един носител на смъртоносен вирус ще реши да предпазва другите зависи единствено и само от него. Само той може да реши дали да излезе от анонимност. Според Наредба № 47 здравната информация за ХИВ позитивния статус на лицата се съхранява под код, изключващ възможността за идентифицирането на конкретното лице или информацията е с всички идентификатори за лицето, ако то е дало своето съгласие.

Друг член от наредбата гласи, че лечебните заведения и медицинските специалисти, които извършват изследвания за заразеност с ХИВ, са длъжни да гарантират защита на здравната информация на пациентите, включително на информацията за техния ХИВ статус, при спазване разпоредби от Закона за здравето, Закона за защита на личните данни и нормативните актове по тяхното прилагане. В приложения файл чуйте коментара на д-р Снежана Иванова от РЗИ.