Над 4.5 млн. лв. за водния цикъл чака Димитровград. ФЛАГ също спира финансиране
72117

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Над 4.5 млн. лв. за водния цикъл чака Димитровград. ФЛАГ също спира финансиране
  • Над 4.5 млн. лв. за водния цикъл чака Димитровград. ФЛАГ също спира финансиране

Над 4.5 млн. лв. по водния цикъл в Димитровград чака общината от оперативна програма „Околна среда". От началото на март тази година не се изплащат парите на общините, които работят по т. нар. водни проекти, сред които е и Димитровград, съобщи кметът Иво Димов. Той чака изплащането на два сертификата на обща стойност 2 400 000 лв., като вече е готов и трети на стойност 1 400 000 лв. Ангажираните с изпълнение на дейностите по полагане на нов водопровод и канализация в града фирми казват, че могат да издържат още 10-15 дни без плащанията, след което ще бъдат принудени да спрат, посочи той. С вчерашна дата и държавният фонд ФЛАГ, пред които Димитровград кандидатства за кредит в размер на 2 600 000 лв. за съфинансиране на водния проект е приел решение да изясняване на ситуацията с оперативна програма „Околна среда" да спрат всички плащания, съобщи димитровградският кмет. При това положение има голяма вероятност тези проекти за всички общини да бъдат стопирани, а това на практика означава страната да загуби европейски пари, коментира още Иво Димов. Въпреки всичко той гарантира, че разкопаните улици ще бъдат възстановени. Чуйте го в приложения файл.

Темата е включена в дневния ред на днешното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на Общините в Република България (НСОРБ), в което участва и премиерът Пламен Орешарски и чийто домакин е Бургас. Там е и димитровградският кмет Иво Димов, който ще настоява пред министър-председателя дължимите пари да бъдат изплатени. Сред темите на срещата са и финансовите санкции, налагани на общините по оперативна програма "Околна среда". Очаква се премиерът Орешарски да изясни съществуват ли проблеми при трансферите за модернизация на ВиК инфраструктурата, както и дали това ще доведе до забавяне на изпълнението им и възстановяване на пътните настилки.

13 млн. лв. е стойността на водния проект в Димитровград, като в него са включени 13 улици в централната част на града, голяма част от които са разкопани, а някои участъци- затворени за движение. Крайният срок за завършване е през месец юли.