Ще бъде връчена и Националната литературна награда „Пеньо Пенев“
Димитровград ще бъде отново столица на поезията в България.

В края на април ще започнат традиционните за града поетични празници - Дните на поезията „Пеньо Пенев“. Програмата стартира от 25 април със спектакъла „Ние, Радичкови” в театър „Апостол Карамитев“, съобщиха от Общината.

Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства-Пловдив ще представят пред свои връстници произведения на Йордан Радичков. Същата вечер в Дом-музей „Пеньо Пенев“ ще се състои беседа с проф.Пламен Дойнов. Темата е „Забранените поети по времето на социализма“.

Най-новата книга с поезия на Пеньо Пенев вече е факт

На 26 април Димитровград ще бъде домакин на Национална литературна кръгла маса на тема „Кой се страхува от Пеньо Пенев?” с участието на изследователи на поета и българската литературата на XX век.

Във форума са поканени лектори от всички университети в страната, в които се преподава литература, както и експерти, имащи отношение към темата. Традиционно на 27 април поколенията отдават почит към Пеньо Пенев с поклонение на паметника-костница в едноименния парк.


Събитието е планирано за 10:30 часа, когато с поднасяне на венци и цветя димитровградчани ще се преклонят пред паметта на поета. В неделя, 28 април от 19:00 часа ще се състои концерт класическа музика по проект „Изгубената музика“.

Произведенията ще бъдат представени от международен оркестър, съставен от музиканти от Форли Музика (Италия), Симфоничен оркестър-Аликанте (Испания) и Забавно-духов оркестър-Димитровград.

Концертът се реализира с подкрепата на Европейската асоциация на консерваториите-Брюксел. Диригент Стефано Нани (Италия). Спектакълът „Мислещите трастики“ по поезията на Миряна Башева очаква ценителите на словото представен от Театрална работилница „Сфомато“.

Спектакълът ще може да се гледа на 29 април в театър „Апостол Карамитев“. Кулминацията на тържествата е на 7 май, когато ще бъде връчена националната литературна награда на тазгодишния лауреат. 

Официалната церемония по връчване на Националната литературна награда „Пеньо Пенев“ 2024 ще бъде в лятната градина на „Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

Съпътстващи изложби ще могат да се разгледат по време на поетичните празници. В лятната градина на Историческия музей ще бъде позиционирана изложбата „Четенето през социализма: ГДР И НРБ”, която представя по достъпен начин литературата и четенето в социалистическа България и Източна Германия. 

В България изложбата се представя със съдействието на фондация „Конрад Аденауер. Другата изложба ще предложи на публиката витрина с книги и статии от периодичния печат в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ на тема „Пеньо Пенев в спомените на своите съвременници“.

Цялата програма вижте ТУК.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня