„Възможно е и е хубаво гласът на местните структури на БСП да се чува. Хубаво е да предлагат конкретни неща", коментира депутатът Ивелин Николов намеренията на местните организации на партията, които настояват за вот на недоверие към кабинета. Към тази идея са се присъединили и членовете на левицата от областта.

Според Николов идеята сама по себе си не е лоша, защото това е една от най-често срещаните парламентарни практики в света и форма на дейност на всяка една опозиция. Той обаче е на мнение, че преди да се внесе вот на недоверие, трябва да се направят изводи от два важни анализа. Първо трябва да се анализира в кой сектор на политиката вотът ще срещне най-голяма гражданска подкрепа - в здравеопазването, във финансовата сфера, в социалната политика, безработицата, регионалното развитие.

„Въпросът е от кой от секторите да повдигне въпроса. Защото едно внасяне на вот на недоверие може както да разклати правителството, така може и да бетонира някой министър и той в следващите шест месеца да работи безпрепятствено. Така е защото нямаш право да внесеш втори вот в рамките на половин година по една и съща тема", казва още Ивелин Николов.

Второто важно нещо, което трябва да се анализира, е каква подкрепа ще срещне този вот и в Парламента и извън него, защото подобни действия рядко успяват. „Мисля, че може да се работи по такъв вот на недоверие, но когато той се подготви добре. Не може така - от днес за утре", убеден е депутатът.