„Изплащането на външен дълг в размер на 2 млрд. лв. е гаранция за стабилността и развитието на страната ни“. Това заяви народният представител от ГЕРБ Николай Сираков пред журналисти по повод изплатения на 7 юли външен дълг в размер на 990 млн. евро.

След това плащане държавният дълг намалява до около 25% от БВП при 29.1% в края на 2016 г.

„Първата полза е, че се спестяват разходи за лихви от 79 милиона лева годишно и втората, че в дългосрочен план се гарантира стабилността на страната, а от тук и  продължаващото икономическо развитие. Така че опитите да се насажда мнение за лошо състояние на държавата, са неоснователни и обслужват тясно партийни цели. Освен това, пред страната ни няма други големи плащания по външния дълг до 2022 година“, каза още Николай Сираков.

Пред журналисти Сираков коментира и напредъка по местни инфраструктурни проекти. Той изрази надежда, че след приключилите процедури по обжалване, вече ще започне ремонта на пътя Габрово-Севлиево. Сираков информира още, че предстои изграждането на нов мост по пътя за местността Узана, в близост до компрометирания. До края на годината ще бъде завършен и ремонтът на надстройката на стената на питейния язовир „Христо Смирненски“, завършен е и ремонтът на прелеза към АИР „Боженци“, информира още Сираков.

Той обясни, че продължават да се полагат усилия за решаване на основния проблем с водоснабдяването на Севлиево, като уточни, че с присъединяването към водната асоциация възможностите са по-големи. „Отделно държавата ще продължи да отпуска средства извън Асоциацията за общините с тежък воден проблем като в Севлиево. В тази връзка другия петък предстои среща при областния управител по този въпрос“, информира още Николай Сираков.