От 22 до 25 октомври на посещение в Габрово бе делегация от побратимения ни град Мъйтищи от Русия в състав Татяна Малешина – директор на градското предприятие по озеленяване „Леспаркхоз“ и Александра Зайцева – консултант по международните въпроси към районната администрация. Основната цел на работното пътуване бе запознаване с новосъздаденото в Габрово Звено за озеленяване, консултиране относно начина му на организация, предаване на полезен опит от гледна точка на регламентирането на дейността и някои „хитри“ практики в ежедневната работа.

Бяха извършени огледи на терен като конкретно бяха посетени парк „Маркотея“, новото кръгово кръстовище, улица „Аврам Гачев“, централната градска част с териториите покрай улица „Радецка“, Дечковата къща, Шести участък, градинката до театъра, някои от основните булеварди в града, както и няколко квартала. Изключително полезни бяха разговорите с кмета на Община Габрово и главния архитект, тъй като опита, който притежават руските колеги в проектирането и управлението на зелената инфраструктура е особено ценен. За следващата година бе договорено посещение на наши представители от Звеното по озеленяване в Мъйтищи.

След приключване на работната част гостите имаха възможността да посетят Интерактивния музей на индустрията, Етъра и дори успяха да се включат в маратона на Смешния филмов фестивал с прожекцията на руската лента „Жалки тъпанари“. На среща с директора на болница „Д-р Тота Венкова“ бяха обсъдени по-нататъшните действия за реализиране на конкретните идеи за сътрудничество с лекари от тамошното районно лечебно заведение. В най – скоро време предстои подписване на официално споразумение между двете болници, което ще позволи обмен на медицински специалисти както и предаване на опит.

За следващата година, когато Габрово ще отбележи 155 години от провъзгласяването си за град се очаква участие на артистична формация в нашия Карнавал, както и организирането на редица съпътстващи събития като изложби и майсторски класове на открито на традиционни руски занаяти.