В Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“ на 20 и 21 юни за четвърта порена година ще се проведе Национална научна конференция  „Еротичното в историята“. Очакват се 34 изявени личности, сред които проф. д-р Гьорг Краев, проф. дин. Диана Радойнова, проф. д-р Веска Кожухарова – Живкова, доц. д-р Екатерина Керемидарска, доц. д-р Лидия Петрова,  доц. д-р Вихра Баева, доц. д-р Ангел Гоев, доц. д-р Станой Станоев,  доц. д-р Евгения Иванова, доц. д-р Лизбет Любенова и др.

Тематиката обхваща периода от древността до съвремеността и разглежда проблеми като еротични моменти в календарната и семейната обредност, публичните домове, венерическите заболявания, обществения морал. Засегнати са и личните истории на видни българи както и отражението на еротиката в изкуството. Сериозен цикъл доклади са посветени на еротични двусмислици, гатанки, навици, уговорки, вицове и песни, касаещи българския, турския и цигански етнос, както и любовни песни от Банат.

Конференцията ще е нов принос в изучаването на това все още не добре проучено поле от бита и културата на народа. Ще бъдат показани 2 филма - „Да се плодим като зайци“ на проф. д-р Диана Радойнова и „Греховна магия“ на проф. д-р Георг Краев.