В Габровска област броят на слабите оценки на държавните зрелостни изпити е намалял, а на отличните се е увеличил през тази година, съобщи началникът на регионалния инспекторат в Габрово Георги Маринов. Средният успех по български език и литература е 4,24, а на втория изпит - 4,18. Радостен е фактът, че зрелостниците от професионалните гимназии в областта са се представили добре и са постигнали по-високи резултати от миналата година.

 Възпитаничката на Природоматематическа гимназия Траяна Ковачева е получила пълни шестици и на двете матури - по български език и по математика.

Данните сочат, че на задължителния изпит по български език е нараснал броят на добрите оценки и те представляват 45,1% от всички. Като цяло училищата са понижили успеха си, но три учебни заведения са го повишили - СОУ „Максим Райкович", професионалната гимназия по керамика в Севлиево и СОУ „Отец Паисий".

Училищата с най-високи резултати на матурата по БЕЛ са НАГ - 5,43, ПМГ - 4,98 и СОУ „Васил Левски" Севлиево - 4,90. Пълните шестици са 3.



На матура по математика са се явили 83 ученици. Средният успех е 4,65 при 4,85 за миналата година. Преобладават много добрите оценки - 33,7%, отличните са 28,9 на сто, а слабите - 9,6%. Пълните шестици са 3. Най-висок успех са постигнали училищата - СОУ „Васил Левски" - 5,13, ПМГ - 5,08 и професионална гимназия „Ген. Бъчваров" - 4,98.

242 зрелостници са предпочели да се явят на изпит по география. Средният успех е 3,63, а през 2011-та е бил 3,47. 14,8% са слабите оценки, а отличните 2%. Първите три училища по постигнат успех са НАГ, ПМГ и професионална гимназия „Ген. Бъчваров".

 Средният успех по история е 4,14, а на философски цикъл - 3,75.

С 50% са намалели в сравнение с миналата година слабите оценки по биология, а отличните са се увеличили с две трети. Средният успех е 4,30.

По английски език средният успех е 4,92, като отличните оценки са 67. 4,21 е успехът по немски език.  На матура по руски език са се явили само двама ученици, които са получили отлични оценки. Аналогично е положението на изпитите по физика и химия. Там резултатите са съответно отличен и много добър - 5,40.