Резултатите от регионалния конкурс на Европейския информационен център «Европа Директно» Габрово на тема „Традициите не остаряват" ще бъдат обявени официално на  29 ноември 2012 г. от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата, Залата с жирафите. Тогава ще бъдат връчени и наградите  на победителите

2012 година е обявена за Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията. В тази връзка конкурсът целеше  да провокира интерес у младите към живота на възрастните хора, към големия жизнен опит, който те имат, към спомените и знанията им за традициите ни.

В конкурса взеха участие деца от детските градини и ученици до 8 клас.

Участниците трябваше да проучат от възрастни хора и да запишат какви са били техните игри, когато не е съществувал компютърът, здравословни и икономични рецепти, „хитринки", които са използвали техните баби и дядовци в домакинската работа (без съвременната химия) или в ремонта на дома,  обичаи и традиции, които не трябва да се забравят и биха могли да са от полза и на сегашното и бъдещите поколения. Конкурсът се проведе в две категории: „Игри без пари" - стари детски игри, забавления на открито и закрито, и "От нищо - нещо" - стари народни рецепти от региона, икономични селски гозби, пренесени успешно в градската среда, «хитринките» на баба и дядо, други обичаи и традиции.

Преди награждаването ще бъде открита изложба на фотографии от събития, посветени на Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията.