Етърското училище може да стане място за изява на творци от цялата страна
80911

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Етърското училище може да стане място за изява на творци от цялата страна
  • Етърското училище може да стане място за изява на творци от цялата страна

Изкуството дава възможност на хората да творят, а творчеството се ражда от света около нас. Пластмасови лъжици, дървени летви, маркуч, ламарина, пън от дърво - ето с такива материали може да се създава изкуство.

С едно условие. Творението да се появи на бял свят през сърцето, ума и ръцете на талантливи хора, коментира онлайн-платформата Култура ON-AIR (www.kulturabg.com).

Такива са студентите от катедра "Изобразително изкуство" на Софийския университет и учениците от гимназията по пластични изкуства в Казанлък.

20-те младежи могат да се видят в Етърското училище, което от 6 до 12 юли е арена на изявен творчески ентусиазъм. Произведенията на изкуството, които се създават там ще бъдат пренесени и инсталирани на поляната в АЕК "Етър". Те са едновременно модерни и вписващи се в духа на уникалния музей.


Не само защото се задвижват с вода и вятър, каквито съоръжения, само че стари, има в комплекса. Как става това? Би могъл да го обясни този, който знае как се появява и проявява изкуството. За повечето от нас остава да се наслаждаваме на творчеството на младите таланти, на които предстои да се отворят пред света и да го дарят със своите творчески рожби.

Тези, които те показват в АЕК "Етър", са кинетични скулптури и инсталации задвижвани с вода.

Изявата се нарича "Кевис" и е част от образователната платформа за съвременно изкуство „Паралелни стъпки, паралелни пространства".

Добрин Атанасов от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, които в партньорство с АЕК "Етър" организират проявата, твърди че това е единствен по рода си в България форум.

Проф. Орлин Дворянов, преподавател в катедра "Изобразително изкуство" на Софийския университет, който взема активно участие в инициативата "Кевис", видя възможност в АЕК "Етър" да се експериментира с модерното, като се запази духа на миналото.


Според Култура ON-AIR (www.kulturabg.com) Светла Димитрова, директор на АЕК "Етър", оказва се, е оптимист, човек който може в един проблем да види възможност.

Проблемът е училището в кв. Етъра, затворено вече, което е дадено за стопанисване на музея. Светла Димитрова не видя неподдържаната сграда, запуснатия двор и градина, падналата мазилка.

Директорът на АЕК "Етър" видя солидната и красива постройка, терасираната поляна, вътрешността, която дава възможност да се създаде фондохранилище с експозиция. И не само това. Етърското училище би могло да стане място, където да идват и да творят културни дейци от цялата страна.

Всички тези идеи тя разкри при представянето на младежкия симпозиум "Кевис", в рамките на който 20-те младежи от столицата и Казанлък творят в Етърското училище, и ще покажат кинетичните си склуптури и арт инсталации на поляната в самия музей.


Предаването е реализирано от Култура ON-AIR (www.kulturabg.com). в изпълнение на проект "Габрово - град с минало, град с бъдеще" на Фондация "Граждански форум". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма "Култура" -  2015 към Община Габрово.