С близо 1,5 млн. лв. се увеличават средствата за образование, няма да бъдат повишавани данъците. Ще продължим да подкрепяме младите хора в града, заяви кметът д-р Иван Иванов.

Бюджетът на Община Севлиево за 2019 г., който бе гласуван вчера на заседание на Общинския съвет, е увеличен с 2,5 млн. лв. спрямо предходната година. Голяма част от средствата са предвидени за образование, социални грижи и здравеопазване
.
„Бюджетът на Община Севлиево за 2019 г. отново е ориентиран към образованието и най-много средства са заделени именно в тази насока. Ние възнамеряваме и през тази година да продължим да подкрепяме младите хора в града. Предвиждаме да изградим две нови спортни площадки, част от новата велоалея, нови детски площадки, както и да обновим дворните пространства на детските градини “, обясни по време на обсъждането кметът д-р Иван Иванов. Той добави, че бюджетът е реалистичен спрямо нуждите на общината.

От централния бюджет Община Севлиево ще получи над 2 млн. лв. повече спрямо миналата година. По този начин ще се гарантира обезпечаването на необходимите разходи в държавни и местни дейности. Община Севлиево увеличава средствата за образование с 1 465 900 лв., а за „Социални грижи“ с 314 100 лв. Предвидените средства за здравеопазване са увеличени с 18 500 лв., а за зимно поддържане - с 41 200 лв.



За културни дейности общината отпуска със 75 200 лв. повече спрямо миналата година. За подобряване на сигурността и обществения ред общината отпуска допълнителни 19 500 лв.

Целевата субсидия за капиталови разходи също е завишена спрямо предходната година със 115 800 и е вече е 1 644 700 лв.

Добрата новина за гражданите е, че няма да има увеличение на местните данъци и такси. Ще бъде променен единствено данъка за моторните превозни средства, съгласно последните изисквания на Закона за местните данъци и такси, които бяха приети в края на миналата година. За дейностите, финансирани от местни приходи в общината, ще се спазва строг контрол при разходването на средствата. Очакванията са данъчните приходи за 2019 г. да са 3 202 000 лв. 

Бюджетна рамка, която бе гласувана, е реалистична, устойчива и изпълнима, категорични бяха и повечето общински съветници. Общият обем на планираните разходи е близо 27,4 млн. лв., като 58% или 15,9 млн. лв. са предвидени за разходи в делегирани от държавата дейности. Останалите 42% или 10,8 млн. лв. са предвидени за местни дейности.

Дофинансирането е в обем от 665 хил. лв. С целева субсидия за капиталови разходи ще бъдат извършени ремонти на детски площадки, пътища, тротоари и сгради. Припомняме, че в края на миналата година с постановление на Министерски съвет бяха отпуснати допълнителни 340 хил. лв. за ремонти на улици в селата Петко Славейков и Ряховците, както и за ремонт на читалището в с. Петко Славейков.

По отношение на водоснабдяването и подобряването на ВиК услугите кметът д-р Иванов акцентира, че Община Севлиево приоритетно инвестира усилия и средства именно в тази насока.

„Чист популизъм са действията на общинските съветници от БСП, които през настоящата сесия дори не подкрепиха предложението за отчуждаване на имоти, необходими за санитарно-охранителната зона на помпените станции и се опитаха да съботират проекта, а в същото време отправиха критика към действията на общината за разрешаването на проблема. При това, че от няколко години се работи усилено в тази посока, след повече от двадесет години бездействие. Само през миналата година подменихме десет километра от довеждащите водопроводи, благодарение на финансовата подкрепа от правителството“, обясни д-р Иванов.

Осигуряването на оптимални условия за отглеждане и обучение на подрастващите е друг важен приоритет на Община Севлиево през тази година. От местните приходи ще бъдат предоставени над 1,2 млн. лв. за финансиране издръжката на детските заведения и училища на територията на общината. 100 000 лв. са предвидени за ремонт на сградата на детския комплекс.

330 000 лв. ще получи МБАЛ Д-р Стойчо Христов“. От тях 180 000 лв. са за довършителни дейности във вътрешно отделение и за основен ремонт на детско отделение. Други 150 000 лв. от собствени приходи на Общината са осигурени за покриване на недофинансирани и нефинансирани дейности на лечебното заведение. Със собствените средства в размер на 36 000 лв. Общината планира да закупи нов рентгенов апарат в „Медицински център – 1“ Севлиево, който ще се ползва и от болницата.

И през 2019 г. са предвидени средства за развитието на културния живот в общината. Заложени са над 2,4 млн. лв. във функция “Култура и спорт“. Осигурени са средства за обезпечаването на знаковите за Севлиево празници и фестивали и за всички събития и мероприятия от богатия културен календар за годината.

Над 210 хил. лв. са предвидени за подпомагане дейността на спортните клубове в Севлиево. От общината планират да приемат нова наредба в съответствие с новия закон за физическото възпитание и спорта и да намалят таксите, които клубовете плащат за наем на спортните зали.

Бюджетът на Община Севлиево за 2019 г. бе приет с 20 гласа „за“, 5 „против“ и 1 „въздържал се“.