Александър Симов: Отказахме се от социална Европа под натиска на десните догми
71321

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Александър Симов: Отказахме се от социална Европа под натиска на десните догми
  • Александър Симов: Отказахме се от социална Европа под натиска на десните догми

"Необходима е промяна на модела, с който ЕС се справя с кризата. От 2009 г. насам има диктат на бюджетните ограничения. Резултат от тази политика е загубата на 6 млн. работни места през последните 4 години", коментира в Габрово Александър Симов, кандидат за евродепутат от БСП. Според него младежката безработица се е превърнала в бич не само за България, но и за останалите страни-членки на съюза. За първи път след Втората световна война се говори за едно загубено поколение. Но европейските вестници вече пишат за появата на младежи без трудови навици. Те не могат да се формират не защото хората не искат, а защото просто не могат да започнат работа.

По думите на Симов голямата битка на тези избори е да се смени модела. За поста председател на ЕК, ПЕС залага на Мартин Шулц, който вижда една съвсем различна Европа.

"Работа, работа, работа, това е първи приоритет в манифеста на социалистите в Европа. Големият проблем е да се завърнем към модела на социална Европа, от който се отказахме, заради натиск на десните догми", заяви още Александър Симов.

Европа да развърже кесията за България, за да можем да се справим с бежанската вълна, поиска в Габрово друг кандидат за евродепутат от БСП Пламен Чернев, кмет на Сухиндол. Той прогнозира засилване на потока от сирийци към нашата страна през пролетта. Една от основните задачи на следващия ЕП ще бъде справянето с бежанската вълна. Без европейска помощ няма как да се говори за ефективна политика в това отношение.



"Тази зима беше мека. Но ако имахме повече дни с градуси до минус 20? Тези хора какво щяха да правят?", запита Чернев и допълни, че сложните отговори на тези въпроси трябва да се решат от новите евродепутати.