Върховният касационен съд не допусна да бъде разгледана по същество жалбата на община Добрич срещу решение на Апелативен съд – Варна по дело за установяване на нищожността на решение на Общото събрание на „Добрички панаир” АД за увеличение капитала на дружеството. Капиталът беше увеличен от 889000 лева на 1946000 лева чрез закупуване на нови обикновени поименни акции с право на глас от акционерите.

Припомняме, че Апелативен съд – Варна остави в сила акт на Окръжен съд – Добрич по същото дело. На 22.10.2007 г. Добричкият окръжен съд отхвърли като недопустим и прекрати производството по иска на община Добрич в частта му за отмяна на решенията на въпросното общо събрание на акционерите на „Добрички панаир” АД.

Решението на първата инстанция е обосновано от факта, че местната администрация е пропуснала законно установения срок от 14 дни за обжалване на решението, взето от общото събрание на акционерите на „Добрички панаир” АД на 03.07.2007 г. По делото е безспорно установено, че на събранието е присъствал представител на общината. Искът им срещу решението за увеличаване на капитала на дружеството обаче е предявен на 13.08.2008 г. с аргумент, че община Добрич е узнала за гласуваното на общото събрание на 31.07.2008 г.

Същевременно Добричкият окръжен съд констатира, че не е спазена процедурата за свикване на въпросното общо събрание на акционерите на „Добрички панаир” АД, съобразно изискванията на устава на дружеството. 

Съдът приема, че представителят на местната власт не е имал конкретни правомощия да гласува за решението за увеличаване на капитала на „Добрички панаир” от 899 000 лв. на 1 946 000 лв. чрез закупуване на нови обикновени поименни акции с право на глас от акционерите „Търговско-промишлена палата” гр. Добрич, Събирателно дружество „Стоянови” – гр. Добрич и „Бялата лястовица” АД – гр. Добрич.

Предвид това Добричкият окръжен съд приема, че е налице опорочаване на процедурата по кворума за приемане на решения. Според практиката на ВКС обаче, взетите в подобни условия решения на общото събрание на акционерите са отменяеми, но не и нищожни. Това налага извода, че искът на община Добрич за установяване на нищожността на решението на общото събрание на акционерите на „Добрички панаир” АД от 03.07.2008 г. е неоснователен и следва да се отхвърли.

Определението на Върховния касационен съд не подлежи на обжалване.