През август 2018 година се навършиха 130 години от рождението на Дора Габе – поет, преводач, общественик, дългогодишен председател на българския ПЕН–клуб. По този повод в Добрич се провеждат редица събития, като кулминация е връчването на Националната литературна награда „Дора Габе“ и Отличие - за четвърти път, на 11 октомври. Лауреат е поетесата Камелия Кондова, а носител на Отличие за принос в изследването и популяризирането на творчеството на Дора Габе е Драгни Драгнев – поет, белетрист, драматург.           
 
Програмата започва на 1 октомври с представяне на първи том от двутомник с поезия и проза за деца и възрастни от Дора Габе. Книгата е част от Библиотека „Музеи на български писатели“ на издателство „Славена“ –  Варна. Премиерата е от 17.00 ч. в Дом-паметник „Йордан Йовков“.
 
На 5 октомври в 17.00 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе“ Катя Зографова ще представи своето изследване „Многоликата Дора Габе. Верската, етническата и националната идентичност на поетесата”.

Следва десант на поети от Български П.Е.Н. – Център. В памет на Дора Габе те ще изнесат на 10 октомври от 18.00 ч. в Художествена галерия рецитал, наречен „В очакване на Слънцето“. Ще се проведе и разговор на тема „Литературният превод – предизвикателство на съвремието“. Ще участват: Бойко Ламбовски – поет, публицист, преводач, председател на Български П.Е.Н. – Център; Георги Константинов – поет, почетен председател на Български П.Е.Н. – Център; Деян Енев – поет, писател, есеист, член на УС на Български П.Е.Н. – Център; Хайри Хамдан – поет, писател, преводач, член на Български П.Е.Н. – Център.

 
Празниците ще продължат с възстановка на Литературно кафене, направена от Красимир Демиров, Райна Стойчева и Илияна Иванова - на 11 октомври от 11.00 ч. в Бакарди клуб.
 
Тържествената церемония за връчване на Националната литературна награда „Дора Габе“ и Отличие на 11 октомври от 18.00 ч. ще бъдат в Огледална зала „Нели Божкова“. Слово ще произнесе д-р Кремена Митева. Актрисата Бойка Велкова и Мария Славова – пиано ще изнесат поетичен спектакъл „За тебе се родих, живот“ по текстове на Дора Габе.

Празниците продължават на 15 октомври с представяне на списание Антимовски хан“ – бр.2/3, 2018 г. - от 17.30 ч. в Дом-паметник „Йордан Йовков“.
 
Дигитална колекция „В света на Дора Габе” е достъпна на сайта на Регионална библиотека „Дора Габе“ http://www.libdobrich.bg
 
Документална изложба „Просторът ти в душата ми се вля...“ ще бъде подредена до 15 октомври пред Община град Добрич. Изложба на библиотечни документи има
 до 12 октомври в Регионална библиотека „Дора Габе" под наслов „Родена в Добруджа”.