Подмениха стотици плочи по ремонтираната пешеходна зона
51782

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Подмениха стотици плочи по ремонтираната пешеходна зона

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Подмениха стотици плочи по ремонтираната пешеходна зона
  • Подмениха стотици плочи по ремонтираната пешеходна зона
  • Подмениха стотици плочи по ремонтираната пешеходна зона

Днес приключва подмяната на повредените плочи в обновената пешеходна зона на Добрич по бул."25 септември". Това съобщи за Дарик Кирчо Апостолов - управител на фирмата-изпълнител на проекта "Добруджа градска среда" ООД. Напукани са били около 450 от общо 460 000 поставени керамични плочи, внос от Португалия, информира той като добави, че процентът на загубите е много нисък и е бил очакван. Апостолов е категоричен, че повредите са причинени главно от фабрични дефекти и той ще си търси компенсация за стоката от производителя. "Дал съм банкова гаранция 10 години и ще отстранявам дефектите, които се появят, не виждам нещо фатално да се е случило", казва управителят.

Освен клинкерните плочи, няма други елементи, пострадали сериозно след тежката зима. Има изровени павета около новозасадените дървета, както и пропаднала почва, но това е нормално, каза Апостолов. Той смята, че добричлии не пазят достатъчно новата си придобивка и постоянно зложелаят и дебнат за проблеми. "За толкова малко пари се получи един хубав център, и то не за сметка на общината", посочи управителят.

Подмяната на повредените елементи приключва днес. Апостолов твърдо вярва, че догодина няма да има почти никакви поражения върху настилката на новоремонтирания добрички център. Той призова обаче да не се преминава през зоната с автомобили, като посочи, че основният проблем на плочите е водоноската на общината.

В община Добрич, които са възложители на проекта, не са притеснени от подмяната на керамични плочи по прясно обновения център. Според зам.-кмета Пламен Ганчев всичко е в реда на на нещата и процентът на пораженията е незначителен. Той определи действията на служителите на "Добруджа градска среда" ООД от последните дни като "традиционна дейност след ремонт за отстраняване на получени дефекти от изпълнителя". Ганчев смята, че португалските керамични плочи "се държат прекрасно", като някъде са възникнали проблеми и от "напрежение в материала поради недобро залепване". Паветата, според него, са изровени от човешка дейност и от уличните кучета.



Влизането на автомобили в прясно ремонтираната пешеходна зона е забранено със заповед, информира още Пламен Ганчев. Тя важи включително за колите, които обслужват банковите офиси. Почистването на централната зона се извършва от оператора, който отговаря за дейността в Добрич - "А.С.А. България". Ползват се само лекотоварни автомобили, фирмата е закупила един специален мини снегорин с четки, който е под 3 тона. Водоноската на общината, според зам.-кмета, минава през ремонтирания участък само когато се изисква - при миене на настилката през топлите месеци. Ганчев подчерта, че са извънредно предпазливи при използването й. Ако някой види автомобил да пресича пешеходната зона на Добрич, значи той е в нарушение и гражданинът трябва да сигнализира в общината, отсече зам.-кметът.

Новият център на Добрич бе ремонтиран приблизително за около година - от септември 2010-а до септември 2011 г., като бе открит на 18 септември м.г. в присъствието на премиера Бойко Борисов. Ремонтът е направен по проект на община Добрич в размер на 5 200 000 лева, финансиран по ОП "Регионално развитие", като 5% от сумата (220 000 лв.) е общинското участие.
Подновена е 29 дка пешеходна зона, създадени са 4 нови детски площадки, поставени са пейки. Засадени са нови декоративни храсти и дървета, които се напояват с автоматизирана система, захранваща се от сондажа на х-л „България", като чрез нея се цели избягване на влизането по плочите на тежка техника за поливане. Системата струва 58 000 лева и бе закупена впоследствие от общината. Плочите, с които е застлан центърът, са внос от Португалия и са с размери 25х25 см и дебелина 2 см в по-голямата част на площта, и 1.5 см в разстоянието между пл."Свобода" и пл."Тракийски". Те са от печена глина, по технология, известна като клинкер.

Чуйте в двата аудио файла - 1. Пламен Ганчев и 2. обяснение на Кирчо Апостолов защо се повреди прясно ремонтираната пешеходна зона