П. Димитров: Проектът Южен поток не бива да се отрази на работата на сегашната газопреносна мрежа
20625

Your browser doesn’t support HTML5 audio

П. Димитров: Проектът Южен поток не бива да се отрази на работата на сегашната газопреносна мрежа
  • П. Димитров: Проектът Южен поток не бива да се отрази на работата на сегашната газопреносна мрежа

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров откри рахабилитираната компресорна станция „Кардам 2"от транзитния газопровод Русия-България-Турция-Гърция-Македония.

„Днешното събитие е важно, тъй като сме в годината на не забравената газова криза. Промени се цялостната стратегия, промени се мисленето както на политиците, така и на хората, които са заети в тази система. Рязко бяха ускорени работите по двата доминиращи проекта Южен поток и Набуко", заяви в Кардам министърът. Той обаче допълни, че стартирането на работата по тези проекти се отличава с изключително твърда позиция на българската страна по проекта Южен поток.

„Всички работещи в тази станция разбирате, че има и такъв вариант след изграждането на  Южен поток да спре подаването на газ по сегашната газопреносна мрежа и примерно Кардам да остане без работа. Позицията на българската страна е категорична. Ние смятаме, че  изграждането и стартирането на работата на Южен поток не бива и не може да се отразява върху работата на досегашната газопреносна мрежа.", каза министърът.
 
Компресорна станция "Кардам-2" е първото звено от газопреносната система на "Булгартрансгаз" ЕАД. Тя е разположена на самата държавна граница с  Румъния и е предназначена за транспортиране на необходимото количество природен газ по Транзитния газопровод от Русия към Турция, Гърция и Македония.



Стартът на рехабилитацията е даден през 2004 година, инвестицията е за 20 милиона евро. По думите на министър Димитров постигнатият резултат е най-важен в две направления - впечатляваща надеждност на съоръженията и постигнатите изключително добри екопараметри.  

Има намалено потребление на газ за всички страни от Балканския полуостров, каза Ангел Семерджиев изпълнителен директор на „Булгартрансгаз" ЕАД, който също беше на откриването на компресорната станция. 
По думите му намалението на транзита е с около 20-25 %.  През лятото по принцип има спад на потреблението на природен газ, но сегашното намаление очевидно е повлияно и от финансово-икономическата криза във всички страни, коментира Семерджиев.

Той обясни, че през следващите около три години в рехабилитацията на компесорни станции ще се инвестират  над 100 млн. евро. По думите му  главната цел е постигане на екологичните характеристики, които се изискват от законодателството.

В прикачения звуков файл можете да чуете думите на министър Петър Димитров.