Мемориален знак „В памет на таврийските българи“ беше открит в Добрич пред сградата на община Добричка срещу барелефа на цар Борис III. Изграждането на паметника е заслуга на Инициативен комитет, чиято основна задача е почитане паметта на таврийските българи. От раждането на идеята до осъществяването й изминаха три години и половина, припомни председателят на Инициативния комитет Георги Чунчуков. Мемориалът е построен изцяло с дарителски средства и общата инвестиция възлиза на около 5 хиляди лева, информира Чунчуков. Авторите на проекта – арх. Красимир Пампоров и инж.Йордан Йорданов са работили безвъзмездно в полза на идеята. На постамента е поставен надпис „В памет на таврийските българи, преселили се през 1943 – 1944 г. в прародината си България с благословията на цар Борис III – Обединител. През пролетта на 1945 г. в условията на фактическа окупация на България от Червената армия, стават жертва на Сталин и отечественофронтовската власт при депортирането им обратно в СССР”. В скалния къс е поставена и плоча с част от писмото на таврийските българи до царя и имената на хората, помогнали най-много за преселването им в родината.

 

 

„За мен е чест и радост да бъда в този прекрасен град Добрич” – заяви при откриването на паметника Негово Превъзходителство Микола Балтаджи - посланик на Украйна в България. Той благодари на всички родолюбци, които имат заслуга за създаването на мемориала. На откриването присъстваха още Дянко Марков – председател на Общобългарски съюз „Истина”, дипломатът Иван Станчов, чийто баща е помогнал за преселването на таврийските българи в родината, новоизбраният кмет на Добрич Йордан Йорданов и бившият градоначалник Детелина Николова, общински съветници, потомци на таврийските българи и граждани. В знак на благодарност за подкрепата и помощта при изграждането на паметника Детелина Николова бе обявена за почетен член на Общобългарски съюз „Истина”.

 

 

„Надяваме се, че Добрич ще стане мост за нас, таврийските българи, защото много млади хора искат да имат българско гражданство, искат да живеят и да работят в България. Но за тях е пречка, че не могат да получат удостоверение за български произход сега и в момента. Смятам, че българските власти трябва да бъдат по-енергични и повече да мислят за своите сънародници в чужбина.

Таврийските българи сме толерантни, трудолюбиви и родолюбиви. Ние сме си българи, а не руснаци и украинци” – коментира пред Дарик Стефан Намлиев – председател на Приморско районно българско дружество „Сдружение”.



 

 

 

По-късно в Голямата заседателна зала на община Добрич бе прожектиран документалният филм на Васил Барков „Един изстрел”, посветен на таврийския писател и общественик Мишо Хаджийски, повел около 2000 наши сънародници от Таврия /Украйна/ към България в разгара на Втората световна война. Филмът ще бъде излъчен и по БНТ на 7 декември тази година. Пръст от родната къща на Мишо Хаджийски в с. Инзовка, Запорожка област беше донесена и положена на паметника на таврийските българи в Добрич от признателните потомци.

През месец декември 2015 г. ще се отбележат 70 години от депортирането на таврийските българи обратно в СССР. След идването им в родината през 1942-43 г., месеци по-късно, с установяването на червената власт, те са принудени да се върнат обратно в земите си около Азовско море, по нареждане на Сталин, като редови съветски граждани. Има сведения, че мнозина са избити - удавени в Черно море и Дунав или застреляни по островите на реката.