На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН. Тази година актуалното послание на кампанията е «Нулева стигма, нулева дискриминация!».

През 1988г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. През последните 24 години, този ден се утвърждава като един от най-успешните възпоменателни дни в световната история. Понастоящем той е признат от и се отбелязва в над повече от 190 държави по света.

По този повод в Добрич ще се проведе общоградска кампания съвместно с общината, общинския клуб К7, ОМЦ „Захари Стоянов” и БМЧК. Млади хора – доброволци ще раздават в обособена шатра в центъра на града червени панделки, здравно-образователни материали и презервативи на гражданите и ще ги насочват към услугите на Медицински мобилен кабинет на КАБКИС – Добрич. Мобилни екипи на Младежки център Добрич по проект „Вашето утре”, съвместно с БМЧК и клуб "К-7" ще информират гражданите за методи и начини за предпазване от ХИВ/СПИН в централна градска част и кварталите "Изгрев" и "Балик". От 15.00 часа в кв. "Изгрев" е предвидена среща-разговор с младежи  на тема "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" с участието на психолога Мария Няголова.

От 10.00 ч. до 15.00 ч. на днешния ден ще бъде организирано анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с ММК в Добрич на бул. „25  ІХ” срещу клуб „Бакарди”. На 04.12.2015г. oт 10.00 ч. отново е насрочено извършване на анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с ММК в:



- Център за настаняване от семеен тип- 1;

- Център за настаняване от семеен тип- 2;

- Център за настаняване от семеен тип- 3;

от 13.00 ч. Преходнo жилищe;

от 15.00 ч. Приют за безнадзорни деца и сираци.

Всички желаещи да проверят своя ХИВ статус могат да го направят в Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), който работи към РЗИ – Добрич всеки ден от понеделник до петък от 8.30 до 17.00 часа.

През целия месец декември ще се провеждат обучения на тема „Превенция на ХИВ/СПИН” в училищата на областта, ще се изработват информационни табла, посветени на Световния ден за борба срещу СПИН, ще се раздават здравно-образователни материали и презервативи на учениците.

Регионални АНТИСПИН кампании ще се проведат и в общините Каварна, Генерал Тошево и Тервел.